Snabba och långsamma proteiner

När du väljer protein så finns det ett antal saker att hålla i åtanke, och en av dessa är proteinets ”hastighet”.

Vassle är exempelvis ett snabbt protein, vilket innebär att det tas upp av systemet direkt och därav bidrar till proteinsyntesen – processen som skapar protein i kroppen, och som bygger upp de musklerna som brutits ner under träning. I praktiken innebär detta att snabba proteiner, såsom vassle, producerar en snabb koncentration av aminosyror, vilket bygger upp.

Snabba proteiner kan alltså vara ett bra val för intag precis efter träning, men det är inte det enda som behövs.

Det snabba proteinet bidrar nämligen inte speciellt mycket till att hindra proteinnedbrytningen, då det som är bra med snabba proteiner – nämligen att det går direkt in i systemet – innebär att det också förbrukas snabbt.

Detta är givetvis också en viktig del i det hela, då vi måste motverka nedbrytningen för att musklerna inte ska förtvina.

Proteinet i kroppen bryts ständigt ner, och därmed är hemligheten bakom muskeluppbyggnad egentligen väldigt enkel: uppbyggnaden bör vara större än nedbrytningen.

För att åstadkomma detta kan vi inte bara inta snabba proteiner, och tro att det räcker. Det behövs nämligen långsamma proteiner också.

Dessa långsamma proteiner, såsom kasein, stimulerar inte alls proteinsyntesen på samma sätt som de snabba, men verkar å andra sidan på den andra, lika väsentliga delen, nämligen att förhindra nedbrytningen.

Ett långsamt protein, såsom kasein, kan därför vara ett bra alternativ till mellanmål, eller som nattprotein, där det är viktigare att förhindra nedbrytningen, än att bygga upp, och kan också vara en bra ide vid viktminskning - det långsamma intaget håller dig nämligen mätt längre.

För att göra det enkelt, tänk dig att du bygger ett torn av tegelstenar, som du vill göra så starkt, och högt, som möjligt. Det är inte alla som vill att ditt torn ska bli högt, och starkt, dock, och runt omkring det står människor som konstant slår på det med släggor. Din uppgift är bygga snabbare än de kan slå sönder.

Det säger då sig självt att du inte bara kan bygga på höjden – tornet kommer att brytas samman, om du inte bygger på sidorna med – och lika självklart är det att du inte bara kan förstärka tornet – tornet kommer i så fall inte bli högre.

Det är därför viktigt att få i sig både snabba och långsamma proteiner.

Sedan är det självfallet också en fråga om personlig preferens. Föredrar du att få i dig en kombination av båda, eller vill du hellre inta dem separat? Testa själv, och se vad du föredrar.

Det finns självfallet fler typer av snabba och långsamma proteiner, och soja protein är ett exempel på det förstnämnda. Det är dock skillnad på sojans egenskap, och egenskaperna hos mjölkproteiner såsom vassle och kasein, vilket vi kommer gå in på djupare i nästa del.

Snabba & långsamma proteiner

9 artiklar