Vad är proteiner?

Om kolhydrater är kroppens bänsle så är proteiner kroppens byggstenar, lite som tegelstenar i ett hus.

När du äter proteiner bryts de ner av kroppen till aminosyror som är proteinernas byggstenar. Olika sorters proteiner innehåller olika mängd av de aminosyror som kroppen behöver.

Aminosyrorna sätts sedan samman igen till nya proteiner som kroppen behöver, bland annat för att bygga upp dina muskler efter träning. Nedbrytningen av proteiner kan ske olika snabbt beroende på proteinets struktur och det gör att olika proteinkällor passar bäst vid olika tillfällen beroende på om man vill ha ut mycket aminosyror i kroppen så snabbt som möjligt eller om målet är att ha en stabil nivå av aminosyror under dagen.

I många fall är det fördelaktigt att blanda olika proteiner för att på så sätt kombinera dess olika egenskaper. Ett snabbt protein kickstartar proteinsyntesen och muskeluppbyggnaden efter ett pass och ett långsamt protein ser till att aminosyranivån i blodet är hög under en längre tid, vilket ger en anabol effekt (uppbyggande) på musklerna. En stor del av kroppens uppbyggnad sker när vi sover och det kan därför vara smart att ta ett proteinrikt tillskott innan du går och lägger dig för att kroppen ska ha tillräckligt med byggstenar för att kunna bygga upp dina muskler.

Viktigt att veta om proteiner. Variation är viktigt

Genom att blanda proteiner vars sammansättning av aminosyror, den så kallade aminosyraprofilen, kompletterar varandra kan man uppnå en högre proteinkvalitet än med bara ett protein. Detta gäller främst vegetabliska proteiner där ett fullvärt protein kan uppnås genom att blanda olika proteinkällor samt aminosyror. Men en mix av proteiner kan även vara bättre av en annan anledning. Hur snabbt olika proteiner bryts ned i kroppen varierar och genom att ge kroppen en blandning av snabba och lånsamma proteiner kan man få ut aminosyror i blodet snabbt samtidigt som aminosyranivån hålls uppe under en längre tid. En blandning som innehåller till exempel vassleisolat, ärtprotein och kasein ger en snabb tillförsel av aminosyror direkt efter träning från vassleisolatet samtidigt som ärtproteinet och kaseinet ser till att aminosyranivån hålls uppe under sju timmar.

Proteiners upptagningshastighet

Olika protein tas upp olika fort av kroppen, det vill sägga att de ger olika långa och olika kraftfulla effekter. Ett exempel är Vassleisolat som tas upp av kroppen helt på ca en timme. Här är effekten kraftfull men kort. Ett annat exempel är ärtprotein som är gelbildande och protenerna ligger kapslade i magen och släpps ut jämt till kroppen under ca sju timmar. Båda har sina olika fördelar. Här är ett diagram som visar ungefärliga upptagshastigheter för olika proteiner: