Vad passar dig?

Ett näringstillskott (till exempel ett proteinpulver) kan ätas av olika anledningar och vid olika tidpunkter och vad som är en optimal blandning kan därför variera för olika personer och beroende på vid vilket tillfälle det ska ätas.

Ett näringstillskott kan till exempel ätas för att få ett snabbt proteintillskott och öka muskelsyntesen efter träning. Det kan också ätas som ett smidigt och gott mellanmål under dagen för att komplettera din kost i en stressig vardig.

Din kropp behöver få i sig alla näringsämnen under dagen och ett bra näringstillskott kan hjälpa din kropp att få en god balans av näringsämnen under dagen. Du behöver få i dig både protein, kolhydrater och fett men nivån av dessa varierar beroende på många faktorer. Ett väl genomtänkt näringstillskott kan fungera som ett perfekt komplement till en bra kost för att se till att du får ut det mesta av din träning.

Vi börjar med en kort introduktion till de olika näringsämnena som kroppen behöver.

Olika personer – olika metabolism

Hur den personliga matabolism en ser ut är väldigt olika från person till person. Vissa personer verkar kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt och andra har ävldigt lätt för att lägga på sig mer fett än de önskar utan att äta särskilt mycket.

Här får du tre riktlinjer för hur mycket kolhydrater vs proteiner som är lagom att ha i din blandning om ditt mål är att bygga muskler.

Är du en person som tränar och som har svårt att gå upp i vikt så kan du behöva mer kolhydrater i din kost för att bygga muskler. Då är en en kombiantion av omkring 80% kolhydrater och 20% proteiner bra i samband med träning.

Har du en mer normal metabolism och vill gå upp i muskelmassa är det bättre att hålla sig till nivåer omkring 60 - 70% kolhydrater och 30 - 40% proteiner.

Vill du bygga muskler utan att lägga på dig onödigt kroppsfett är nivåer omkring 50% kolhydrater och 50% protein att föredra.

Vid andra syften än att bygga muskler och få resultat av din träning som att till exempel gå ned i vikt och deffa så kan blandningar som innehåller större andelar proteiner passa dig bättre. Även om du vill gå ner i vikt så är det viktigt att du får i dig någon form av komplexa kolhydrater under dagen för ge kroppen det bränsle som den behöver för att fungera.

 

Vad passar dig?

7 artiklar